Golv på golvvärme

Alla typer av golvbeläggning fungerar tillsammans med golvvärme, men beroende på underlag och bostadens andra förutsättning krävs olika golvkonstruktioner.

Golvvärme fungerar tillsammans med alla typer av golv

Det fungerar utmärkt att lägga trägolv ovan vattenburen golvvärme, men det finns några saker att tänka på. Installera alltid golvvärmen så högt upp i konstruktionen som möjligt och undvik att lägga tjocka trägolv på golvvärmen. Den optimala tjockleken är 13 – 15 mm, men Thermotech rekommenderar ett trägolv som är max 25 mm tjockt. Ju tunnare trägolv desto lägre vattentemperatur behövs i golvvärmerören. Enligt Golvbranschen bör yttemperatur på trägolvet inte överstiga 27°C. Golvbranschen har givit ut skriften ”Trägolv på golvvärme” där det finns mer information att läsa.

 

Plast- och vinylgolv fungerar mycket bra tillsammans med vattenburen golvvärme. Tänk på att heltäckningsmatta eller stora och tjocka mattor ovan golvvärmen isolerar av och man kan därför uppleva lägre värme i rummet. Idag finns heltäckningsmattor på marknaden som är anpassade för golvvärme. Kontakta en leverantör av mattor för rådgivning.

 

Läs mer om olika golvkonstruktioner i Thermotechs folder ”Golvkonstruktioner med golvvärme” och i monteringsanvisningen för respektive förläggningssystem.