Vintertullstorget 1, Södermalm Stockholm

Thermotech har levererat både golvvärme och tappvatten när ett befintligt kontorshus från 90-talet omvandlats till ett karaktärsfullt flerbostadshus.

Bild: Savana AB

Om projektet

I ett nära samarbete mellan Savana Entreprenad och Urban Couture Arkitekter har Vintertullstorget 1, ett befintligt kontorshus från 90-talet på Södermalm i Stockholm, omvandlats till ett karaktärsfullt flerbostadshus. Kontorshusets robusta betongkonstruktion har bevarats och genom en omfattande ombyggnation samt en påbyggnad i form av tre nya våningar har 77 lägenheter samt en livsmedelsbutik i bottenplan och ett garage för cykel- och bilparkering i källarplan skapats.

 

I tider starkt präglade av prefabricering och massproduktion visar projektet vilken potential det finns i att genom återbruk och skräddarsydda lösningar skapa arkitektur som är ett lyft för staden. Med utgångspunkt i ett hållbarhetsperspektiv och med respekt för den befintliga kontorsbyggnaden har husets stomme och trapphus bevarats och en rad material, så som marmorplattor, smidesräcken, glasdörrar och takarmaturer, återanvänts.  Att utöka livslängden på ett kontorshus som inte nyttjas är ett klimatsmart exempel på att bygga bostäder.

 

Eftersom det är ett “handgjort” hus där det mesta byggts på plats har även framtida boende kunnat påverka lägenheternas utseende efter personliga preferenser. Det huvudsakliga målet har genom hela processen varit att skapa ett attraktivt och högkvalitativt bostadshus som består över tid. En otrolig tillgång är den nya gemensamma takterassen med panoramavy över stora delar av Stockholm. Den stora variationen av lägenhetsstorlekar skapar goda förutsättningar för en blandad grupp användare.

 

 

Thermotech levererar

Vi har levererat vattenburen golvvärme och tappvatten, framförallt till de tre påbyggda våningarna.

 

Vintertullstorget 1 — en summering

Typ av projekt
Flervåningshus
Ombyggnation och
påbyggnad av 3 våningar

Thermotechs leverans

  • Vattenburen golvvärme
  • Tappvattensystem

Yta
77 lägenheter
Livsmedelsbutik i bottenplan
Garage

Entreprenör
Savana AB

Arkitekt
Urban Couture Arkitekter

 

Text och bilder lånade av: Savana AB


Projektet nominerades till Årets Bygge i kategorin ”Renovering” 2021. Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år och som hållit budget, haft hög arbetssäkerhet och skapat mervärde. Alla projekt granskas utifrån fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

 

VILL DU VETA MER?
VILL DU VETA MER?

Kontakta oss så berättar vi mer

Har du liknande projekt och är intresserad av att veta mer? Kontakta oss gärna.

Pia Grünfeldt