Rundbalshuset, Umeå

Thermotech har levererat golvvärme- och tappvattensystem till Rundbalshuset, ett hållbart hus byggt av halmbalar och lera i Kassjö, strax utanför Umeå. Huset har utformats för låga energibehov med inbyggda förnybara energikällor och passiva åtgärder för att minska beroendet av elnätet.

Bild: ELVA Hållbara AB

Om projektet

Laura och Erik Vidje bygger sitt egendesignade runda hållbara hus av halmbalar och lera på en 4.000 kvm stor tomt i Kassjö, strax utanför Umeå. På tomten finns även vedbod, jordkällare och garage. De har kombinerat traditionella och innovativa lösningar för att bygga ett skräddarsytt och bekvämt hem som är anpassat till det lokala klimatet. I norra Sverige kan det vara -30ºC på vintern och snö täcker marken i månader, men också över +30ºC på sommaren med mer och mer torka.

 

De har använt sig av cirkulära designprinciper för att fastigheten ska vara självförsörjande både nu och på lång sikt. De har byggt med mestadels lokala och hållbara material och använt produkter som kan återanvändas eller återvinnas, eller som redan dömts ut att kastas och annars skulle gå till spillo. Stommen byggs med träreglar, som sedan fylls med hårt pressade halmbalar som sedan lerputsas och utgör de 70 centimeter tjocka väggarna.

 

Rundbalshuset har utformats för låga energibehov med inbyggda förnybara energikällor och passiva åtgärder för att minska beroendet av elnätet. Tack vare återcirkulation av varmvattnet i duschen, krävs endast fem liter vatten per dusch. Gråvattnet renas i infiltration på plats medan fekalierna komposteras och med solceller, samt solfångare plus egen ved blir huset självförsörjande på energi. Dessutom har de lagt ett rör på 30 m och två meter ner i jorden, som förvärmer eller förkyler luften året runt, vilket ger en energibesparing kopplat med FTX-systemet.

 

Den stora tomten kommer att göra det möjligt för dem att odla mycket och bli självförsörjande på en stor del av maten, samtidigt som den lokala biologiska mångfalden förbättras.

 

Thermotech levererar

Vi har levererat både vattenburen golvvärme och tappvattensystem till bostaden och garaget.

 

Rundbalshuset — en summering

Typ av projekt
Hus av halm och lera

Thermotechs leverans

  • Vattenburen golvvärme
  • MultiSystem tappvatten

Projekttid
Planering och design startade 2014
Byggstart 2017
Beräknad inflyttning 2021
Thermotechs leverans 2019 

Byggherre
Husägarna själva - Laura och Erik Vidje

VVS-installatör
Mattias Håberg VVS

 

 

 

2020 startade upp Erik och Laura åter igen upp sitt företag ELVA Hållbara AB, med syfte att lättare kunna organisera studiebesök, föreläsningar, byggkurser mm. På grund av pandemin har det dock inte kunnat genomföras några föreläsningar eller studiebesök så som det var tänkt. Därför har de valt att digitalisera föreläsningen om projektet. Thermotech har varit med och sponsrat delar av denna föreläsning för att bidra till att kunskap om hållbart byggande sprider sig.

 

Onlineföreläsningen

Mer om Rundbalshuset
Instagram: @rundbalshuset
Facebook

 

Text och bilder lånade av: ELVA Hållbara AB

 

VILL DU VETA MER?
VILL DU VETA MER?

Kontakta oss så berättar vi mer

Har du liknande projekt och är intresserad av att veta mer? Kontakta oss gärna.

Nicklas Samuelsson