Akvarellen äldreboende, Kumla

Thermotech har levererat MultiLevel för både värme och kyla som under sommartid ger de äldre en behaglig boendemiljö. MultiLevel kan med fördel även installeras i enplansbyggnader.

Bild:  Lars Rindeskog, Tidningen Äldreomsorg

Om projektet

I december 2017 öppnades dörrarna till det unika äldreboendet Akvarellen i Kumla med plats för 60 boende i egna lägenheter. Byggnaden består av 6 huskroppar á 720 kvm fördelat runt en innergård där de boende kan röra sig fritt. Utgångspunkten är att de boende ska få fortsätta att leva och göra det som de alltid gjort. Utformningen och upplägget följer den senaste forskningen och riktlinjerna för demensvård idag. Utöver det finns en administrativ avdelning och plats för ett tillagningskök. Vårdboendet är i ett plan och den administrativa delen är i två våningar.

 

Inomhusklimatet är mycket viktigt på ett äldreboende och kanske framför allt sommartid då värme kan orsaka fara för liv och hälsa hos de äldre. Äldreboendet Akvarellen inte har haft en enda värmerelaterad åkomma bland de boende på hela den varma sommaren 2018, vilket är ovanligt. Boendet har varit svalt och skönt trots den hetta sommaren 2018 bjöd på.

 

En film om Akvarellen

 

 

 

 

 

Thermotech levererar

Thermotech MultiLevel®, som är Thermotechs system för byggnadsintegrerad värme och kyla i flervåningshus. Här har man valt att installera MultiLevel eftersom det är ett smidigt självreglerande värmesystem som under sommartid även kyler byggnaden så att de äldre får en behaglig boendemiljö. MultiLevel kan alltså med fördel även installeras i enplansbyggnader.

 

Akvarellen — en summering

Typ av projekt
Äldreboende i enplan

Thermotechs leverans
Thermotech MultiLevel

Projekttid
2016 - oktober 2017

Yta
4.320 kvm

Antal byggnader
6 st

Antal lägenheter
60 st

Byggherre
Kumla kommun

Rörinstallatör
Assemblin Örebro

 

 

Bild: Lars Rindeskog, Tidningen Äldreomsorg och 

 

VILL DU VETA MER?
VILL DU VETA MER?

Kontakta Lasse

Har du liknande projekt och är intresserad av att veta mer? Kontakta oss gärna.

Lars Thunström