seo standard

Kontakt

Om golvvärme

Vattenburen golvvärme är ett komplett värmesystem som ofta ersätter exempelvis vanliga väggmonterade radiatorer.

Vattenburen golvvärme ger inte bara komforten av ett varmt golv, utan värmer upp hela rummet på ett behagligt sätt. Golvvärme innebär med rätt förutsättningar en effektiv energianvändning.

Komforten är en upplevelse. Det är hemtrevligt och mysigt att gå på ett varmt golv. Den direkta orsaken till varför golvvärme upplevs så behagligt är att värme alstras med låg temperatur fördelat på en stor yta. Lite tekniskt beskrivet kan man säga att andelen värme som utsöndras som strålning, i förhållande till den värme som utsöndras genom luftrörelser, ökar med golvvärme.

Strålning kan, till skillnad från luftrörelser, omedelbart transportera värme till omgivande ytor och på så sätt fördela värmen jämnare i rummet. För vanliga radiatorer utsöndras värmen till största del via luftrörelser. Då transporteras den varma luften uppåt och lägger sig undertaket, där den egentligen inte behövs, medan den kalla luften håller sig strax ovanför golvet.

Vi människor trivs bäst med kallare luft i huvudhöjd och varmare luft vid fötterna. Av den anledningen ger golvvärme en idealisk värmefördelning och man upplever sitt hem så behagligt.

Flera fördelar med golvvärme

  • Genom att snabbt värma upp luften som kommer ner på golvet motverkar golvvärme i många fall kallras
  • Det blir inte lika dammigt. Golvvärme frigör mindre damm än vanliga element eftersom luftrörelserna är mindre. Dessutom slipper man de dammsamlande radiatorerna på väggen.
  • Golvvärme fungerar bra under alla typer av golv
  • Golvvärme är ett lågtemperatursystem som passar bra tillsammans med energisnåla värmekällor som värmepump, pelletspanna och solvärme eller en kombination av dessa.